Опішнянська громада

Полтавська область, Полтавський район

Сторожова вежа

Дата: 09.11.2021 09:46
Кількість переглядів: 2009

Сторожова вежа

Споруджена 2021 року на одній з найвищих точок Полтавщини (202,2 м над рівнем моря) як реконструкція вежі козацької фортеці початку ХVІІІ століття висотою 12 м. Неподалік містяться унікальні об’єкти – городище скіфського часу та доби середньовіччя.

Із І  тисячоліття до нової ери до ХІІІ століття нашої ери цими землями проходили скіфи, сармати, готи, гуни, авари, печеніги, половці та татари, котрих приваблювали місцеві природні багатства. Орди кочівників постійно намагалися підкорити або, принаймні, пограбувати наш край. Археологи стверджують, що в скіфську добу городище біля сучасної Опішні було форпостом, першою лінією оборони перед найбільшим тогочасним містом, що звалося Гелон (сучасна назва пам’ятки – Більське городище).

Досі помітний штучний земляний вал і на природному останці, де побудовано вежу. Висловлювалися думки, що його насипано з глини, видобутої під час викопування підземних споруд, якими пронизана Опішня. Зафіксовано переказ, що на цьому місці до середини ХІХ століття існували, окрім валів, рештки дерев’яних укріплень і башт козацької доби. Це й не дивно, адже річка Ворскла, що протікає неподалік, у XVI-XVII століттях була природним кордоном між так званим «Диким полем» і заселеною українцями територією. Вал з дерев’яною стіною відгороджував Опішню від різних зайд.

1943-го року під час визволення нашого селища від нацистської окупації тут відбувалися кровопролитні бої. Адже німецьке командування намагалося будь-якою ціною втриматися і зберегти контроль над Полтавським шляхом. Використовуючи вигідне положення даної місцевості, її було перетворено на потужний оборонний рубіж.

Поряд з вежею знаходиться «Лиса гора» місце пов’язане в народних віруваннях з відьмами та нечистою силою. Щоб забезпечити контроль над цією територією «світлої сторони», місцевий монах освятив її, встановивши Хрест.

Проєкт «Сторожова Вежа» являється об’єктом туристичної  інфраструктури та сприяє підвищенню пожежної безпеки приворсклянських лісів. Із вежі відкриваються мальовничі краєвиди на землі Опішнянської громади.

Саме цю місцевість називають МІСЦЕМ СИЛИ.

(Автор фото - Ірина Дядечко)

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь