Опішнянська громада

Полтавська область, Полтавський район

ТВОРЧІСТЬ МИКОЛИ ВАРВИНСЬКОГО ЯК ПРОДОВЖЕННЯ ТРАДИЦІЙ ОПІШНЕНСЬКОГО ГОНЧАРСТВА

Дата: 12.07.2018 20:29
Кількість переглядів: 717

Упродовж століть сиводавній гончарний круг Опішного обертають майстри, чиє ремесло в кожному наступному поколінні знаходить руки, аби прорости в них з новою силою. Відтак, гончарство одного з найбільших і найдавніших осередків України досі продовжується в нащадках та учнях славетних гончарів.

Серед таких – опішненський майстер Микола Варвинський. Гончарство в його родині – спадкова справа, що ведеться від прапрадіда в лінії матері – Євдокії Варвинської. Майстриня цілої низки гончарних професій присвятила глині понад сорок років своєї праці – певно, її шлях став життєвим орієнтиром і для молодшого сина.

1991 року Микола Варвинський закінчив Відділ гончарства Опішненської філії Решетилівського спеціалізованого професійно-технічного училища № 28. Становлення його авторського стилю відбулося у власній майстерні: тут відточилися навички роботи на всіх технологічних етапах створення художніх виробів.

Творчість Миколи Варвинського представляє гончарство «молодшого» покоління гончарів Опішного. Його роботи вирізняє досконале володіння гончарним кругом і продовження кращих гончарних традицій майстрів-корифеїв.

Микола Варвинський – гончар-віртуоз: йому натхненно вдаються і класичні форми глиняного посуду, і пластика декоративних творів – зооморфної скульптури, свічників тощо.

Мистець став постійним учасником Національних виставок-конкурсів художньої кераміки в Опішному «КерамПІК у Опішному!», де щороку Журі відзначало його роботи як кращі зразки народного гончарства.

29 червня 2018 року Музей гончарства відкрив персональну виставку майстра з нагоди його 45-ліття. Експозиція ювілейної виставки Миколи Варвинського презентувала майже 100 творів традиційної опішненської кераміки. Миски, тарелі, глечики, горщики, макітри, куманці, барила, банки, вази, квітники, свічники, декоративні зооморфні скульптури коней демонструють єдність традицій і нових мистецьких варіацій. У творчому тандемі з малювальницею Аллою Коритченко досконалі гончарні вироби майстра гармонійно доповнені багатою опішненською мальовкою.

У руслі народної кераміки, традиційної для Опішного, мистець утверджує власну впізнавану манеру, постійно шукаючи оригінальні декоративні рішення й нові поєднання традиційних елементів.

Запрошуємо відкрити опішненські традиції в сучасному вимірі! Завітайте до Мистецької галереї Музею гончарства!

Жанна Невкрита,
інформаційна служба
Національного музею-заповідника українського гончарства

Фото Тараса Пошивайла



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь