Опішнянська громада

Полтавська область, Полтавський район

Посівам с/г культур завдає шкоди лучний метелик!

Дата: 05.08.2022 13:21
Кількість переглядів: 962

 

Фото без опису

Продовжується літ лучного метелика  II покоління ,відродження  гусениць та їх шкодочинність.

Лучний метелик широкий поліфаг.Розвивається у нашій зоні у 2-ох поколіннях. Серед культурних рослин шкідник найбільше пошкоджує  цукрові  буряки ,однорічні та багаторічні трави,сою,соняшник,картоплю,кукурудзу,овочеві,баштанні та інші.Висока плодючість,багатоїдність  і здатність до міграції уможливлює нанесення ним відчутних господарських втрат врожаїв на значних площах.Гарна кормова база для лучного метелика –різні буряни.Найбільш приваблива лобода,щириця,березка,полинь. За умов масового розмноження метелика переміщення гусениць на відстані 1-1,5 км можливе від місця їх відродження ,після того,як вони зїдять увесь запас корму. На своєму шляху вони знищують майже всю травяну рослинність.Температурний режим та вологість повітря сприяють розмноженню шкідника.Метеликі активні з настанням присмерків до півночі й перед сходом сонця.Вдень вони сидять під листками рослин,а коли їх потривожити то вони здіймаються вгору. Активно летять на світло в теплі ночі ,а під час грози їх рухливість різко зростає.Зважаючи що цей шкідник може перелітати на великі відстані припускається ,що метелики  можуть бути занесені повітряними потоками з інших регіонів.

В даний час триває виплодження гусениць та їх активне живлення.

Гусениці молодшого віку живляться з нижнього боку молодих листочків, вигризаючи тканини і не пошкоджуючи верхньої шкірочки, а доросліші грубо обгризають листки, обплітаючи їх павутинням. Закінчивши живлення, гусениці заглиблюються у поверхневий шар ґрунту, де сплітають вертикальний кокон і в ньому заляльковуються. Гусениці дуже рухливі, якщо до них доторкнутися, то вони змієподібними рухами швидко відповзають. Незмінним у гусениць усіх віків залишається блискучо чорний колір голови.

Особливістю лучного метелика є те ,що найчастіше вони заселяють посіви окремими вогнищами або тільки яку – небудь частину поля і рідше – все поле, при цьому пильну увагу слід приділити западинам, іншим затишним від вітру місцям.

 

Ефективна боротьба з лучним метеликом може бути досягнута лише в результаті комплексного застосування  організаційно-господарських заходів ,а це:агротехнічних,хімічних,біологічних.  Найбільш ефективним методом залишається хімічний.

При виявленні вогнищ гусені лучного метелика необхідно провести захисні заходи дозволеними препаратами з додержанням строку застосування до збору урожаю.

Застосовувати інсектициди тільки дозволені згідно «Переліку пестицидів і агрохімікатів  «до  використання в Україні.

Під час проведення захисних міроприємств слід дотримуватись вимог законодавства у сфері захисту рослин, бджільництва та з дотриманням Державних санітарних правил ДСП 8.8.1.2.001-98 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві».

 

 

Державний фіто санітарний інспектор             Ольга БОНДАР


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь