Опішнянська громада

Полтавська область, Полтавський район

Чортополохівка в посівах сої

Дата: 24.06.2022 15:08
Кількість переглядів: 673

Фото без опису

 

     В господарствах Полтавської області  (особливо в посівах сої) відмічено живлення гусениць  І покоління чортополохівки.  Імаго розмахом крил - 50-60 мм, світло - червоного або яскраво-коричневого кольору. На передніх крилах малюнок із чорних смуг, білих плям біля вершин і звивистою чорною поперечною смужкою за зовнішнім краєм. Знизу передні крила рожеві з чорно-білим малюнком. Задні крила зверху з чорними поперечними смужками та окоподібними плямами по зовнішньому краю, знизу - ясно-бурі з мармуровим малюнком і синьо-жовтими окоподібними плямами по зовнішньому краю. Метелики полюбляють живитися нектаром різноманітних диких і культурних рослин, зазвичай це чортополох колючий (будяк акантоподібний).

Яйце зеленого забарвлення, видовжене, заввишки до 1,5 мм, з характерними 16 поздовжніми реберцями. Гусениця до 40 мм, темно-сіра або майже чорна, з жовтими смугами вздовж спини та боків, жовтими великими шипами, розмішеними в один ряд на кожному сегменті (крім першого), голова чорна. Лялечка 25-30 мм, сіро-коричневого забарвлення, на спині - низка зубчастих горбочків і блискучі золотисті, а з боків - матові плями.

Після тривалого періоду додаткового живлення на квітучих бур'янах та інших нектароносах метелики відкладають яйця, розміщуючи їх поодинці на листя.. Відклавши яйця, метелики гинуть. Через 7-12 днів з яєць відроджуються гусениці. Вони скелетують листя, скріплюючи його павутинками. У роки масової появи, знищивши бур'яни, гусінь відчутної шкоди може завдати рослинам сої, соняшнику, овочевих і баштанних культур, іншим, передусім, засміченим посівам. На присадибних ділянках не нехтують також айстрами, лавандою, артишоком тощо.

Через 20-30 днів гусениця закінчує живлення і, прикріплюючись анальним кінцем до рослини або іншого предмета, перетворюється на висячу лялечку. Через 12-18 днів із лялечки вилітають метелики нового покоління. Друге і третє покоління розвиваються в липні - вересні. Залежно від агрокліматичних умов другої половини літа, одночасно можна виявити всі стадії розвитку чортополохівки.

 

При перевищенні економічного порогу шкодочинності ( 1,5-2 гусениці чортополохівки на 1 рослину) заселені шкідником рослини обробляють інсектицидами, які включені до «Переліку пестицидів та агрохімікатів дозволених до використання в Україні».

Під час проведення захисних міроприємств слід дотримуватись вимог законодавства у сфері захисту рослин, бджільництва та з дотриманням Державних санітарних правил ДСП 8.8.1.2.001-98 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві».

Державний фіто санітарний інспектор                         Ольга БОНДАР

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь