Опішнянська громада

Полтавська область, Полтавський район

Обережно, борщівник Сосновського!

Дата: 07.06.2022 11:03
Кількість переглядів: 896

Фото без опису

 

Борщівник Сосновського це-багаторічна рослина родини зонтичних,виглядає наче величезний кріп  і сягає 2-3 метри заввишки,має товсте порожнє стебло та великі перисті листки.Розмножується головним чином насінням,яке може розноситись вітром,водою,будь-яким транспортом,людьми та тваринами(волосся,одяг,шерсть).Одна рослина борщівника дає 15 тисяч насінин.Причому воно може прорости навіть через 10-12років.Квітка складний зонтик,білий або зелено-жовтий.

Батьківщиною борщівника  Сосновського є Кавказ.Завезли його в Україну після другої світової війни як одну із силосних культур,що давала таку кількість зеленої маси з гектара,як ні одна з традиційних.Також борщівник Сосновського є прекрасним медоносом.Але виявилось ,що він має токсичний сік ,що викликає важкі опіки.Тваринам можна було згодовувати лише як силос –при силосуванні отрута розкладалася.Та все одно молоко від нього ставало гіркуватим.Тож від його розведення довелося відмовитися.Тому запроваджену культуру покинули напризволяще .Борщівник Сосновського чудово почувався і без особливого догляду.Рослина легко дичавіла,розсівалася насінням.І нині її отруйні зарослі стали звичайним явищем в Україні. Росте переважно по берегах річок ,узбіччях доріг,смітниках,занедбаних пасовищах.

  Стебла ,листя і квіти борщівника містять фуранокумарини.Ці речовини різко підвищують чутливість людського організму до ультрафіолетового випромінювання.Тобто досить торкнутися до рослини чи забризкати шкіру її соком ,а потім уражене місце виставити на сонце і опік вам гарантований.

Реакція в результаті опіку починається не відразу ,а через кілька годин.Спочатку шкіра червоніє,потім виникають біль,набряк.Зявляються пухирі,наповнені світлою рідиною.Вони можуть збільшуватися кілька днів ,захоплюючі все нові і нові ділянки шкіри.Опіки отримані від цієї рослини,доволі глибокі ,заживають повільно,залишаючи темні пігментні плями.Найсильніші опіки борщівник спричиняє при контакті з вологою шкірою в сонячні дні.При уражені великої ділянки тіла людину морозить ,нудить ,піднімається температура Борщівник Сосоновського викликає і алергічні реакції.У хворих на астму він може спровокувати напад задухи.

             Якщо на шкіру потрапив сік борщівника слід серветкою чи хустинкою акуратно його увібрати  й закрити уражене місце щільною тканиною,не можна допускати контакту шкіри із світлом.Уражене місце треба ретельно промити спиртом або водою з милом.

               Зважаючи на те ,що ця рослина таїть небезпеку  для здоровя людини,особливо дітей,які не можуть з усією відповідальністю оцінити ситуацію чи зорієнтуватися в ній,важливо  систематично проводити заходи,які перешкоджали б поширенню борщівника,вести боротьбу з ним.

У населених пунктах навесні на початку відростання рослин треба зрізувати основні корені на глибині 8-12 сантиметрів  та багаторазове скошування до початку цвітіння.Тобто не допускати появи квітконосів.Памятайте ,що навіть на скошеній рослині насіння має здатність дозрівати.

                   Найефективніший засіб боротьби-хімічний,його слід застосовувати навесні.При появі першої розетки рослину належить обробити гербіцидами суцільної дії,а саме препаратами гліфосатної групи: раундапом у суміші з дикамбою та їх аналогами дозволених до використання в Україні згідно переліку пестицидів і агрохімікатів.

                        Памятайте ,що борщівник Сосновського спричиняє опіки при контакті зі шкірою людини,то всі роботи по його знищенню слід проводити в захисному одязі ,масці,окулярах та в гумових рукавичках.

Бережіть своє здоровя та уникайте неприємної зустрічі з небезпечною рослиною.

 

Державний фіто санітарний інспектор                                           Ольга Бондар


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь