Опішнянська громада

Полтавська область, Полтавський район

Захист саду від шкідливих організмів в осінній період на присадибних ділянках

Дата: 18.10.2021 12:03
Кількість переглядів: 492

Фото без опису

Від заходів, проведених восени, багато в чому залежить урожай наступного року. При неправильному догляді, дерева та кущі будуть хворіти, уповільняться у рості, і не будуть давати плоди.

По-перше, осіннє перекопування грунту в пристовбурних колах сприяє загибелі зимуючих стадій багатьох видів шкідників, що зимують саме там.

 

Наступний крокзвертаємо увагу на стан і захист стовбура та скелетних гілок дерев. Для захисту стовбура від загнивання, потрібно обробити усі пошкоджені ділянки садовим варом, або глиною чи сумішшю для побілки дерев. Обрізуємо слабкі, пошкоджені (підсохлі, зламані) чи хворі гілки, таким чином ми зменшуємо кількість шкідників та збудників хвороб (жука квіткоїда, кліщів, яйцекладок шовкопрядів, листокруток, попелиць, гусениць плодожерки, збудників борошнистої роси, парші), що зимують у тріщинах гілок, або під корою. Всі обрізані частини дерев потрібно спалити. Після чого обробіть зрізи розчином мідного купоросу (1 ч. л. речовини розчиніть в 1 л води) і замажте садовим варом або олійною фарбою.

 Важливим кроком, про який не варто забуватипідживлення дерев в саду.

Його обов’язково слід провести після збору врожаю. Своєчасні і правильні підживлення підвищать імунітет, а значить, і зимостійкість дерев.

До осінніх робіт щодо захисту саду від шкідливих організмів варто додати обприскування плодових дерев дозволеними до використання в Україні пестицидами. Наприклад сірковмісні препарати ефективні проти борошнистої роси (патоген якої зимує на бруньках), парші, кліща. При  наявності захворювань кори та деревини   застосувати  препарати міді, та продукти, які трансформуються у карбендазим.

 

Осіннє обприскування саду проводять при повністю опалому листі і плюсових температурах (оптимально +5 градусів). Обприскувати при мінусових температурах не варто.

І остання, але не менш важлива порадавидалення з саду рослинних решток і сміття це важливий захід боротьби з гризунами, який зменшить їм кормову базу й захистить дерева.

Увага! Не забувайте про дотримання техніки безпеки при застосуванні пестицидів. Респіратор, гумові рукавички, спецодягнеобхідні атрибути будь-якої хімічної обробки саду. Не дозволяйте препаратам потрапляти в дихальні шляхи, на шкіру і слизові оболонки. Це небезпечно!

 

Щоб ваш сад був у доброму стані й щороку радував високими врожаями, та смачними фруктами, потрібно дуже ретельно підтримувати сад у чистоті, оперативно реагувати на появу шкідливих організмів та вчасно позбуватися їх.

Правильно проведена робота в саду восени допоможе вашій ділянці не тільки пережити зимівлю, але і повністю позбутися шкідників, які дуже часто зимують у грунті, корі дерев і гілках чагарників.

 

Державний фіто санітарний інспектор                              Ольга БОНДАР


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь