Опішнянська громада

Полтавська область, Полтавський район

Випалювання сухої природної рослинності та її залишків - гостра екологічна проблема

Дата: 10.09.2021 14:25
Кількість переглядів: 777

 

Спалювання рослинності в заплавах річок і на торфовищах, знищення стерні сухостою та сміття на сільськогосподарських угіддях, присадибних ділянках тощо - це, водночас, знищення флори і фауни регіону. Вогонь знищує безцінну мікрофлору полів, яка могла б суттєво підвищити врожайність у наступні роки.Багато років наша країна не може подолати гостру екологічну проблему - випалювання сухої природної рослинності та її залишків.

При спалюванні рослинних решток утворюються небезпечні продукти горіння, зокрема при згорянні 1 т рослинних решток у повітря вивільняється біля 9 кг мікрочастинок диму; у туманні дні багаття створюють свого роду «смог» (мікрочастинки, що виділяються при неповному згорянні сміття, зв'язані з водяною парою), який шкідливий для організму людини; до складу продуктів горіння входить чадний газ, важкі металі, канцерогенні сполуки; чи не найнебезпечнішим із продуктів відкритого горіння рослинних решток є бензапірен, який є високотоксичною речовиною, здатною викликати онкологічні захворювання, генні мутації.

Вченими доведено, що у димі від багаття міститься у 350 разів більше бензапірену, ніж в сигаретному в димі; з димом у повітря вивільняється діоксини - одні з найотрутніших для людини речовини.

В осінній та весняний періоди року випалюються трави та очерети, влітку - пожнивні рештки. В результаті таких дій знищується мікрофлора та фауна верхнього шару ґрунту, гинуть комахи та їх личинки, запилювачі рослин, дощові черв'яки та інші організми, які беруть участь в процесі утворення Грунту, а також дрібні тварини, птахи та місця їх гніздування. Збіднюється склад трав, оскільки знищується насіння однорічних, дворічних та деяких багаторічних рослин, знищується шар сухої трави, який утримував вологу, перегнивав і створював необхідні умови для існування багатьох рослин, тварин та комах, формував ґрунт. Знижується родючість ґрунтів, гумусність, погіршується їх структура, зменшується протиерозійна стійкість.

Чинним законодавством України передбачені можливість та умови випапу сухої рослинності, а також відповідальність за їх порушення. 

Знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, , сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загально небезпечним способом — караються штрафом або навіть позбавленням волі.

Ті самі дії, якщо вони спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші тяжкі наслідки, - караються позбавленням волі на строк від п'яти до десяти років.

Давайте пам'ятати, що природа потребує нашого захисту і бережливого ставлення до неї та дбати про стан навколишнього середовища!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь