Опішнянська громада

Полтавська область, Полтавський район

ЩОДО ЗАПОБІГАННЯ ОТРУЄННЯ БДЖІЛ ТА ІНШОЇ КОРИСНОЇ ЕТНОМОФАУНИ ПРИ ЗАСТОСУВАННІ ПЕСТИЦИДІВ ТА АГРОХІМІКАТІВ

Дата: 23.02.2021 19:19
Кількість переглядів: 793

Фото без опису

Ще не розпочався сезон активного застосування пестицидів та агрохімікатів на посівах сільськогосподарських культурах, в результаті чого виникає загроза отруєння бджіл, втім уже зараз доречно підняти цю тему.

ВАРТО НАГАДАТИ:

! Для недопущення та запобігання отруєнню бджіл фізичні та юридичні особи, які застосовують засоби захисту рослин відповідно до Закону України «Про бджільництво», зобов'язані не пізніше ніж за три доби до початку обробки через засоби масової інформації повідомити про це населення, що проживає на території в межах десяти кілометрів від оброблюваних площ. При цьому повідомляється дата обробки, назва препарату, ступінь і строк дії токсичності препарату.

! Згідно «Інструкції щодо попередження та ліквідації хвороб і отруєнь бджіл» препарати застосовуються у період відсутності льоту бджіл у ранкові або вечірні години. Не допускають обробку квітучих медоносів і пилконосів під час масового льоту бджіл.

! На період застосування агрохімпрепаратів бджолярам необхідно вивезти пасіку в безпечне місце або ізолювати бджіл у вуликах на відповідний термін.

! Отруєння бджіл хімікатами, що супроводжується масовою загибеллю бджіл у вуликах та передвуликових майданчиках, виявляють шляхом встановлення факту обробки рослин поблизу пасіки та проведенням хімічного аналізу зразків на наявність отрутохімікатів. Хімічний токсикоз бджіл – виникає при збиранні бджолами нектару і пилку з рослин, оброблених отрутохімікатами.

Періодами загрози для бджіл є весна, літо, осінь.

До основних причини хімічного токсикозу бджіл належать:

-  некваліфіковане використання пестицидів для боротьби зі шкідниками сільськогосподарських культур;

-  промислові викиди підприємств;

-  перебування пасік в небезпечному місці або відсутність ізолювання бджіл у вуликах на термін, передбачений обмеженнями при застосуванні отрутохімікатів;

-  несвоєчасне інформування бджолярів про заплановані обробки пестицидами сільськогосподарських культур та не інформування бджолярами про місце перебування своїх пасік;

-  використання для корму цукру забрудненого солями (сольовий токсикоз).

Для уникнення вищезазначених проблем, власникам бджолосімей необхідно реєструвати пасіки згідно з Порядком реєстрації пасік https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0737-00 та своєчасно інформувати сільські ради, сусідні господарства про місця перебування своїх пасік.

Реєстрація пасік проводиться на підставі заяви фізичної чи юридичної особи незалежно від форми власності у місцевих державних адміністраціях або сільських, селищних, об’єднаних територіальних громадах, , міських радах один раз в рік заснування пасіки. У заяві про реєстрацію пасіки зазначаються назва та адреса заявника, кількість бджолосімей. Під час реєстрації пасік проводиться їх обстеження районними лікарнями державної ветеринарної медицини.

Зареєстровані пасіки вподальшому забезпечуються ветеринарним обслуговуванням та своєчасно попереджаються про обробку сільськогосподарських угідь агрохімікатами.

За порушення законодавства в галузі бджільництва передбачена дисциплінарна, адміністративна, цивільно-правова або кримінальна відповідальність згідно з законами України.

При цьому необхідно пам’ятати, що кожна із сторін відповідає за невиконання діючих законодавчих та підзаконних актів.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь