Опішнянська громада

Полтавська область, Полтавський район

Будьте обережні під час ожеледиці

Дата: 15.12.2020 12:07
Кількість переглядів: 583

Фото без описуБудьте обережні під час ожеледиці!

Цьогорічна зима в Полтавській області ще не порадувала пухнастим білим снігом, а от ожеледиця на дорозі вже тут як тут. За таких погодних умов підвищується ризик виникнення нещасних випадків при дорожньо-транспортних пригодах та травмування працівників під час пересування, основними причинами якого є падіння через незадовільний стан тротуарів (неприбраний сніг, ожеледиця, вибоїни, ями), падіння бурульок з дахів будівель.
Тому потрібно бути уважними не лише водіям, а й пішоходам, адже ризик травмування, коли під ногами слизько, є особливо високим.
Ось прості рекомендації, як уберегтися від значних неприємностей у період ожеледиці.
Перед виходом на вулицю під час ожеледиці:
– наклеїти на суху підошву і каблук лейкопластир чи ізоляційну стрічку, це допоможе рухатися і вистачить протягом найближчого часу;
– ще краще приклеїти на підошву наждачний папір, чи тканину (можна на двохсторонній скотч);
– намазати на підошву клей «Момент» або інший «швидкий» клей та поставити взуття на пісок, дати час висохнути. Після цього можна сміливо виходити на вулицю.
Виходячи в «слизькі дні», краще підбирати взуття з мікропористою чи іншою м’якою підошвою та без великих каблуків. Людям похилого віку взагалі не рекомендується виходити з будинку. Але якщо вже й вийшли, обов’язково візьміть з собою палицю з шипом.
Щоб зменшити ризик травмування, декілька простих, але дієвих порад:
Завжди будьте готові до падіння: отже, ходіть не поспішаючи, ноги злегка розслабляйте в колінах, ступайте на всю підошву.
Не тримайте руки в кишенях – це збільшує можливість не тільки падіння, але і більш важких травм, особливо переломів. Руки повинні бути вільними, сумку беріть таку, щоб носити через плече.
Не поспішайте, поспіх збільшує небезпеку, тому виходьте із будинку не поспішаючи, щоб пристосуватись до «слизоти».
При порушенні рівноваги – швидко присядьте, це найбільш реальний шанс утриматися на ногах.
Обходьте бордюри, металеві кришки люків, як правило, вони покриті льодом. Крім того, вони можуть бути погано закріплені і перевертатися, що додає небезпеки травмувань.
Не ходіть біля самого краю проїжджої частини дороги. Це небезпечно завжди, а на слизьких дорогах – особливо. Можна послизнутися і впасти на дорогу, а автомобіль може занести на тротуар. У такий час і водіям важче вправитися з керуванням авто.
Не перебігайте проїжджу частину дороги під час снігопаду та в ожеледицю. Пам'ятайте, що в ожеледицю значно збільшується гальмівний шлях транспортного засобу і падіння перед автомобілем, що рухається, призводить як мінімум до каліцтв, а можливо – і до загибелі.
Тримайтеся подалі від будинків – ближче до середини тротуару. Дуже небезпечними є бурульки, які намерзають на дахах будівель і в будь-який час можуть впасти.
Прогулянки в ожеледицю в нетверезому стані особливо небезпечні і можуть мати тяжкі наслідки. Люди в такому стані дуже сміливі, але менш уважні, часто неадекватно оцінюють ситуацію, менш чутливі до болю і при наявності травми своєчасно не звертаються до лікаря, що завдає згодом додаткових проблем та неприємностей. 
Якщо ви впали і через деякий час відчули біль в голові, нудоту, біль в суглобах – терміново зверніться до лікаря, інакше можуть виникнути ускладнення з поганими наслідками.
До зимових погодних умов треба звикати поступово. Будьте обачними, обирайте правильне взуття, не поспішайте при ходьбі. А якщо вам все таки «пощастило» і падіння не уникнути, відразу присядьте, щоб знизити висоту. В момент падіння згрупуйтеся, напружте м'язи, а доторкнувшись до землі, обов'язково перекотіться – удар, спрямований на вас, розтягнеться і витратить свою силу при обертанні, що може врятувати від сильного травмування.
Закликаємо керівників підприємств, установ, організацій приділити особливу увагу:
організації та проведенню заходів щодо утримання в належному стані територій, будівель та споруд, інженерних мереж відповідно до діючих стандартів, норм і правил з охорони праці;
організації роботи з прибирання снігово-льодяних утворень з дахів будівель та споруд;
забезпеченню необхідним для прибирання снігу і льоду ручним інвентарем у справному стані та достатнім запасом матеріалів для посипання (пісок, шлак).
Наголошуємо на необхідності організувати проведення з працівниками підприємств позапланових інструктажів з охорони праці щодо вимог безпеки та особистої обережності під час руху на території підприємств та виконання робіт в умовах ускладненої погодної ситуації.
Дотримання вимог охорони праці та безпечної організації виконання робіт є запорукою запобігання нещасних випадків на підприємствах, в установах, організаціях у зимовий період.


Страховий експерт з охорони праці Диканського відділення
управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Полтавській області Тобота С.П.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь