Опішнянська громада

Полтавська область, Полтавський район

Мовчати не можна. Про домашнє насильство простими словами

Дата: 12.08.2020 15:55
Кількість переглядів: 480

Фото без опису

З січня 2018 року в нашій країні діє Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», який визначив домашнє насильство як діяння (дії або бездіяльність) фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, що вчиняються в сім'ї чи в межах місця проживання або між родичами.

Законом визначено коло осіб, на яких розповсюджується його дія, це не лише дружина, діти та чоловік, а й бабусі, дідусі, колишнє подружжя, люди, які маюсть спільну дитину чи живуть у громадянському шлюбі, наречені, брати, сестри.

За статистичними даними Міністерства соціальної політики: кожна 5 жінка в Україні стикалась з тією чи іншою формою насильства, страждають від цього і чоловіки. Втім, 90% постраждалих від насильства – саме жінки.

За І півріччя 2020 року в Полтавській області зафіксовано 2031 звернення з приводу домашнього насильства, що у 3 рази більше в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, з них 78% - від жінок, 19% - від чоловіків та 3% дітей.

Пандемія COVID-19 поглибила низку складних соціально-економічних викликів у суспільствах по всьому світу – особливо помітними стали проблеми гендерної та фінансової нерівності.

Режим соціальної ізоляції, введений у багатьох країнах для уповільнення поширення захворювання, посилив іншу вже раніше наявну пандемію – домашнє насильство.

Якщо ви зазнали будь-якого з видів насильства або розумієте, що існує загроза його скоєння,  пам'ятайте, що найголовніше правило  –  

НЕ МОВЧАТИ!

Розкажіть друзям, знайомим, сусідам або родичам про такі факти. Попередьте їх про можливу небезпеку та попросіть звернутися до поліції в разі необхідності. Тримайте постійний контакт з довіреною особою, щоб вона знала, чи все у вас гаразд.

Для отримання екстренної допомоги необхідно звернутися за наступними номерами:

  1. Екстренний виклик поліції «102» (цілодобово).
  2. Гаряча лінія для жертв домашнього насильства в Україні «15-47».
  3. Національна «гаряча» лінія з питань запобігання домашнього насильства, торгівлею людьми та попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації Міжнародного жіночого правозахисного центру: 0-800-500-335 (безкоштовно зі стаціонарних телефонів на всій території України) або 116-123 (безкоштовно для дзвінків з мобільних телефонів).
  4. Департамент соціального захисту населення облдержадміністрації (0532) 63-28-72.
  5. КЗ «ЦНСП» Опішнянської селищної ради (05353) 42-383

Міністерством внутрішніх справ України створено чат-бот #ДійПротиНасильства у месенджері Telegram, який допомагає запобігати домашньому насильству.

Чат-бот надає максимально вичерпну інформацію про домашнє насильство. За його допомогою можна викликати поліцію та «швидку», зв'язатися зі спеціалістами безоплатної правової допомоги, які нададуть юридичну консультацію в онлайн-режимі.

Також чат-бот містить контакти інших служб допомоги, надає визначення домашнього насильства та як йому протидіяти, роз'яснює повноваження органів і установ, котрі здійснюють надають допомогу із запобігання та протидії домашньому насильству.

НЕ ВАГАЙТЕСЯ. ОТРИМАЙТЕ КОНСУЛЬТАЦІЮ. ЗУПИНИМО ДОМАШНЄ НАСИЛЬСТВО!!!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь