Опішнянська громада

Полтавська область, Полтавський район

На карантині: що варто знати про дистанційну роботу та гнучкий режим робочого часу

Дата: 07.04.2020 11:01
Кількість переглядів: 284

Дистанційна (надомна) робота у 2020 році набирає все більшої популярності. Віддалена робота допомагає зекономити витрати на дорогу та дає змогу оптимізувати особистий час.

Верховна Рада України на позачерговому засіданні 30 березня 2020 року ухвалила Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-2019)».

У законодавстві офіційно закріпили гнучкий режим робочого часу та дистанційну роботу. 

Дистанційна (надомна) робота – це така форма організації праці, коли робота виконується працівником за місцем його проживання чи в іншому місці за його вибором у тому числі за допомогою інформаційно-комунікаційних технологій, але поза приміщенням роботодавця.

При дистанційній (надомній) роботі працівники розподіляють робочий час на свій розсуд, на них не поширюються правила внутрішнього трудового розпорядку, якщо інше не передбачено у трудовому договорі. При цьому загальна тривалість робочого часу не може перевищувати норм, передбачених статтею 50 Кодексу законів про працю України, оскільки даною нормою встановлена нормальна тривалість робочого часу працівників, яка  не може перевищувати 40 годин на тиждень.

Крім того, за погодженням між працівником і власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом для працівника може встановлюватись гнучкий режим робочого часу на визначений строк або безстроково, як при прийнятті на роботу так і згодом.

Гнучкий режим робочого часу – це форма організації праці, якою допускається встановлення режиму роботи, що є відмінним від визначеного правилами внутрішнього трудового розпорядку, за умови дотримання встановленої денної, тижневої чи на певний обліковий період (два тижні, місяць тощо) норми тривалості робочого часу.

Виконання дистанційної (надомної) роботи не тягне за собою будь-яких обмежень обсягу трудових прав працівників.

При цьому, якщо працівник і роботодавець письмово не домовились про інше, дистанційна (надомна) робота передбачає оплату праці в повному обсязі та в строки, визначені діючим трудовим договором.

Наразі, у  зв’язку із погіршенням ситуації, пов’язаної із поширенням коронавірусної інфекції, з 23 березня  і до закінчення карантину система безоплатної правової допомоги призупиняє особистий прийом громадян та надання адресної правової допомоги.   У цей період система БПД надаватиме правові послуги дистанційно.

Маєте питання правового


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь