Опішнянська громада

Полтавська область, Полтавський район

Стягнення аліментів на повнолітню дитину

Дата: 02.04.2020 21:23
Кількість переглядів: 242

Поряд із обов’язком батьків утримувати неповнолітню дитину Сімейним кодексом України передбачено можливість стягнення аліментів на утримання дитини, що досягла повноліття та продовжує навчання. Так, правовідносини щодо утримання батьками повнолітніх дочки, сина регулюються главою 16 Сімейного кодексу України, яка, зокрема, передбачає обов`язок батьків утримувати повнолітніх дочку, сина, які продовжують навчання і у зв`язку з цим потребують матеріальної допомоги, до досягнення двадцяти трьох років за умови, що батьки можуть надавати матеріальну допомогу ( статті 198-199 Сімейного кодексу України).

За змістом статті 200 Сімейного кодексу України та відповідно до пункту 20 постанови Пленуму Верховного Суду України від 15 травня 2006 року № 3 «Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів» обов`язок батьків утримувати повнолітніх дочку, сина, які продовжують навчатися після досягнення повноліття (незалежно від форми навчання), виникає за обов`язкової сукупності таких юридичних фактів: 1) досягнення дочкою, сином віку, який перевищує 18, але є меншим 23 років; 2) продовження ними навчання; 3) потреба у зв`язку з цим у матеріальній допомозі; 4) наявність у батьків можливості надавати таку допомогу (батьки самі мають бути працездатними та мати такий заробіток, який дозволив би їм утримувати себе та свою повнолітню дитину).

Таким чином, можливість у батьків утримувати повнолітню дочку чи сина у період навчання до досягнення ними двадцяти трьох років є предметом доказування по справі та підлягає встановленню при ухваленні судового рішення.

Разом з цим, аліменти на утримання повнолітніх дочки або сина, які продовжують навчання, можуть виплачуватись у добровільному або судовому порядку. Що стосується добровільного порядку, то існують два способи сплати аліментів: 1: батьки укладають між собою договір про сплату аліментів на дитину, у якому визначаються розмір та строки виплати аліментів. Якщо розмір аліментів визначено у твердій грошовій сумі, до договору необхідно включати умови про індексацію, якщо платник і одержувач аліментів не домовилися про інше. Договір укладається у письмовій формі та підлягає нотаріальному посвідченню; 2: один із батьків  може подати за місцем своєї роботи заяву про відрахування аліментів на дитину у розмірі та на строк, які визначені у цій заяві. Однак така заява може бути в подальшому відкликана.

До суду можуть звернутися той із батьків, з ким проживає дитина, або безпосередньо дочка чи син, які продовжують навчання. Позовна заява про стягнення аліментів подається до місцевого суду за зареєстрованим місцем проживання або перебування відповідача чи позивача, на вибір останнього.

Доречно зауважити, що у справах даної категорії судовою практикою напрацьовано ряд важливих обставин, що підлягають врахуванню при зверненні до суду, у відповідності до частини 4 статті 263 Цивільного процесуального кодексу України.

Так, у постановах Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду від 21 лютого 2018 року у справі № 208/3075/16, від 10 жовтня 2018 року у справі № 216/3757/16-ц та від 05 грудня 2018 року у справі № 701/699/16-ц акцентовано увагу на тому, що витрати на навчання дітей, після досягнення ними повноліття покладаються на обох батьків незалежно від того, з ким із них проживає дитина. Такий правовий висновок ґрунтується на принципі рівності прав та обов’язків батьків, встановленому Сімейним кодексом України,

Припинення ж стягнення аліментів на утримання повнолітньої дитини, що продовжує навчання здійснюється у зв’язку з закінченням навчання чи відрахуванням повнолітньої дитини з навчального закладу (постанова Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду від 31 січня 2019 року у справі № 346/103/17).

Отримання повнолітнім непрацездатним дочкою/сином доходів, які є більшими за прожитковий мінімум, автоматично не свідчить, що вони не потребують матеріальної допомоги та підлягає перевірці у ході судового розгляду (постанова Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду від 12 вересня 2019 року у справі № 459/1381/18).

Отже, у випадку наявності невирішених правових питань, отримати безоплатну правову допомогу має можливість кожен, звернувшись до Полтавського бюро правової допомоги, що розташоване за адресою: місто Полтава, вулиця Міщенка 2, телефон (0532) 50-27-29, де кваліфіковані фахівці бюро охоче нададуть Вам необхідні роз’яснення та допомогу.

Наразі, у  зв’язку із погіршенням ситуації, пов’язаної із поширенням коронавірусної інфекції, з 23 березня  і до закінчення карантину система безоплатної правової допомоги призупиняє особистий прийом громадян та надання адресної правової допомоги.   У цей період система БПД надаватиме правові послуги дистанційно.

Консультацію громадяни можуть отримати зателефонувати на безкоштовний номер системи надання безоплатної правової допомоги 0 800-213-103  та отримати юридичну консультацію в телефонному режимі.

Скористатися  можна також правничою вікіпедією WikiLegalAid  https://wiki.legalaid.gov.ua, яка є довідково-інформаційна платформа правових консультацій «WikiLegalAid» спрямована на підвищення правової свідомості та освіченості населення. Тут Ви можете знайти необхідну інформацію з актуальних правових питань.

Прочитати правову консультацію на телеграм-каналі «Безоплатна правова допомога» https://t.me/ualegalaid

Щодня в будь-який час ви матимете під рукою шпаргалку з юридичними консультаціями – від вичерпних текстів до інфографічних матеріалів та коротких відео-консультацій. Консультації максимально адаптовані для людей, які незнайомі з юридичною термінологією  та детально роз’яснюють правові питання, з якими найчастіше стикаються у побуті, на роботі, під час відпочинку чи у сімейних відносинах тощо.  А саме: як себе захистити від домашнього насильства чи булінгу у школі, як захистити свої права як споживача, які права має вагітна жінка на роботі в Україні, як звільнитися і не відпрацьовувати два тижні тощо.

Відтепер отримати відповідь на юридичне запитання можливо в інтерактивному режимі через приватні чати у популярних месенджерах

Телеграм http://legalaid.gov.ua/telegram.html 

та Вайбер http://legalaid.gov.ua/viber.html    

Нові ресурси системи БПД надають можливість поставити запитання правового характеру та отримати відповідь, які будуть готувати фахівці системи безоплатної правової допомоги. Поставити запитання і отримати відповідь можна тільки у робочий час – з понеділка по четвер з 09.00 до 18.00, у п’ятницю – з 09.00 до 16.45. Можливості чатів будуть поступово вдосконалюватися для того, щоб якісно відповідати на всі запити користувачів.

Щоденно фахівці системи БПД відповідають на сотні юридичних запитань громадян. Правові консультації та роз’яснення надаються за безкоштовним номером 0 800-213-103, у месенджері Фейсбук-сторінки https://www.facebook.com/Centre.4.Legal.Aid/ та Телеграм-чаті https://t.me/ualegalaidchat.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь