Опішнянська громада

Полтавська область, Полтавський район

В Опішнянській ОТГ жителі нарешті спробують розв’язати проблеми із сміттєзвалищами — результати публічної консультації

Дата: 12.02.2019 10:11
Кількість переглядів: 659

Встановити сміттєві баки для роздільного збору сміття, заробляти на вивезенні відходів, зокрема через співпрацю з підприємцями та екологічними організаціями— так планують боротися із стихійними сміттєзвалищами в Опішнянській ОТГ. Про це домовилися представники селищної ради та місцеві жителі під час публічної консультації з заінтересованими сторонами, яку провела 5 лютого ГО “Центр UA”.

Проблема зі сміттям в Опішнянській ОТГ помітна: санкціонованих місць для зберігання відходів немає, функціонують лише стихійні сміттєзвалища. Крім цього, відсутні сміттєві баки, тому місцеві жителі викидають відходи на узбіччя, біля зелених насаджень чи поблизу нежитлових будинків. Зрештою, люди засмічують навіть центральні частини населених пунктів.

Тому забруднення побутовими відходами та збільшення площі стихійних сміттєзвалищ загрожує екологічною катастрофою та підриває здоров’я самих мешканців.

Як зазначає вчителька місцевої школи Яна Хайдурова, наразі в Опішнянській ОТГ організований мінімальний збір сміття, правда, і цього недостатньо. Вона пропонує встановити сміттєві баки, знайти транспорт та створити графік вивезення відходів.

“Сміття у нас вивозить трактор один раз на тиждень. Ми так не організуємо систему поводження зі сміттям. Вивіз сміття повинен бути частіше або хоча б встановлені сміттєві баки. До прикладу, мій мікрорайон знаходиться на окраїні, а тому все сміття вивозять туди”.

На думку більшості учасників консультації, таких заходів недостатньо для вирішення проблеми, тому варто задумуватись над впровадженням системи сортування сміття.

“На мою думку, людям буде важко навчитися сортувати сміття, тому що вони ніколи цього не робили. І для них тримати чотири смітнички вдома – це незвично. Тому це мусить бути одне місце, у яке привозять всі відходи, до прикладу, те ж саме сміттєзвалище, на якому їх уже сортуватимуть”, – каже місцевий житель Олександр Григор’єв.

Його односельчанка Ірина Кузьменко запропонувала також створити мобільні точки збору сміття, до яких мешканці приноситимуть окремі відходи, зокрема, папір.

“Сміттєві баки – не дуже ефективна практика, люди вже перевірили. Мобільні точки дають кращий результат. Можна створити якусь відповідну організацію для цього і люди по бажанню сортуватимуть сміття”, – говорить Ірина.

Такий спосіб дозволить жителям не тільки вирішити проблему із засміченням ОТГ, а й допоможе заробляти кошти.

“У Полтаві є багато пунктів прийому вторсировини і люди на цьому вже заробляють певні кошти, переважно бабусі. Знайти там скляну пляшку з-під пива дуже важко, а в Опішні можна назбирати цілий мішок”, – запевняють місцеві жителі.

Такі пункти зазвичай створюють підприємці, котрі працюють з вторсировиною. Поки населення викидає сміття на власний розсуд, відкриття точок збору не буде рентабельним, вважають місцеві.

На їхню думку, спочатку слід налагодити комунікацію місцевої влади з жителями, щоб зібрати всі дані про об’єми сміття за певний період часу. А вже згодом розпочати пошук підприємців, котрі збиратимуть вторсировину в ОТГ.

Цими питаннями має займатися селищна рада. Вона має мотивувати підприємців прийти саме до їхньої ОТГ.

Важливою умовою для вирішення проблеми є готовність мешканців особисто сортувати сміття. Це тривалий процес, оскільки потрібно змінювати поведінку місцевих жителів. Жодна система не працюватиме без усвідомлення людьми необхідності сортувати сміття. Тому місцевий підприємець  Андрій Жиденко запропонував присутнім розпочати з особистого прикладу.

“Хороший метод – показати власний приклад. І показати приклад треба тим людям, який мають великий рівень довіри населення або авторитет у якихось справах. Не важливо, хто це, гончар чи оператор газового обладнання. Якщо люди покажуть, що вони це роблять, це дасть поштовх іншим робити так само”.

Учні місцевих шкіл, члени екологічного гуртка, запропонували для більшої ефективності застосовувати метод “батога і пряника”:

“Можна було б заохочувати людей фінансово. Якщо людина здала сміття – вона може отримати на заміну щось хороше для себе, якісь бонуси. Можна ввести і покарання. У деяких країнах за невивезене сміття сплачують штрафи. Можливо, ці штрафи можна було б ввести і у нас. І тоді б ситуація покращилася”.

Однак будь-які заходи з організації системи поводження з побутовими відходами потребують коштів. Це стосується і встановлення сміттєвих баків та забезпечення транспорту для збору відходів до матеріальної мотивації мешканців сортувати сміття. Координаторка “Центр UA” в Полтавські області Альона Гончаренко розповіла про потенційні джерела залучення коштів на подібні ініціативи, зокрема субвенції від народних депутатів, кошти обласного бюджету, бюджет участі Полтавської області та грантові кошти.

Наразі в області триває конкурс зелених проектів, у рамках якого громада може отримати фінансування для встановлення баків для роздільного збору сміття. Представники місцевої влади висловили готовність брати участь у конкурсі. Це стане першим кроком у налагодженні системи збору та сортування сміття.

Джерело: https://centreua.org/2019/02/v-opishnianskiy-otg-zhyteli-nareshti-spr/



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь